Wat is een podcast?

Podcasts worden steeds populairder, maar wat zijn podcast eigenlijk? In dit artikel leggen we kort uit wat een podcast is.

Een podcast is audio

YouTube, Twitch, Vimeo, IGTV kennen we allemaal, dat zijn video’s van mensen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Podcasts zijn datzelfde alleen dan met audio, zonder bewegend beeld dus. Ook podcasts zijn er over de meest uiteenlopende onderwerpen:

  • Fragmenten van live-radio
  • Het nieuws of journaal van eerder
  • Interviews over een bepaalde onderwerp
  • Luisterboeken
  • Verhalen over echte gebeurtenissen
  • Informatie over een bepaald onderwerp

Podcast is radio, maar niet live

Iedereen kent de radio wel: live muziek, interviews en gesprekken. Je kunt dus niet bepalen wanneer je iets luistert, je hoort het wanneer het op de radio is. Podcast zijn opgenomen audio bestanden die je op jouw moment kunt beluisteren. Uitgestelde radio dus eigenlijk, waar jij kunt bepalen wanneer je een podcast of aflevering beluisterd.

Dit maakt podcasts zo leuk

Als je video’s bekijkt, moet je daar actief naar kijken, anders kan je mis je een heleboel. Het leuke aan podcasts is, dat je alleen je oren nodig hebt, je kunt podcasts dus luisteren terwijl je iets anders aan het doen bent:

  • Podcasts luisteren tijdens het sporten
  • Podcasts luisteren tijdens je werk
  • Podcasts luisteren als je lekker aan het wandelen bent
  • Podcasts luisteren als je in de tuin aan werk bent
  • Podcasts luisteren als je onderweg bent, in de trein, in de auto

Dat is het grote voordeel van podcasts, ze zijn veel mobieler dan video’s.

Wat betekent podcasts?

Het woord podcast is een samenstelling van 2 woorden:

  • De iPod, de eerste draagbare MP3 speler van Apple
  • Broadcasting, het engelse woord voor uitzenden.

Waar je met een draagbare MP3 speler die audio bestanden nog fysiek op moest zetten, zijn de audiobestanden van podcasts overal beschikbaar. Zolang je een internetverbinding hebt, heb je dus toegang tot de podcasts afleveringen.

Waar kan je podcasts vinden?

Voor video’s is er een groot platform waar je niet omheen kunt: YouTube. Het fantastische van podcasts is dat er niet 1 platform is die alle podcasts aanbiedt. Podcasts worden namelijk met een zogenaamde RSS feed gedeeld. Er zijn heel veel websites en platformen waar je podcasts kunt vinden. Zo kent iedereen Apple Podcasts, Google Podcasts of Spotify, maar in Nederland kan je bijvoorbeeld ook online naar podcasts luisteren op RadioViaInternet.nl waar je alleen maar Nederlandse podcasts vindt. Ook kan je een podcast app downloaden waar jij de RSS feeds van de podcasts die jij leuk vindt in kunt laden. De podcast app laat jouw dan weten wanneer er een nieuwe aflevering is.

Probeer podcastfeed.nl 10 dagen gratis!
Maak een account
Overige artikelen
Update 3 - oktober 2020

Soms wil je een podcast maken die niet voor iedereen bedoeld is, bijvoorbeeld een podcast voor je medewerkers, voor een vereniging of voor mensen die betalen voor jouw content. Voor deze podcasts lanceren wij de functionaliteit om verborgen of privé podcasts te maken.

Lees meer
Updates Juni 2020

Ook deze maand hebben we niet stilgezeten en hebben ons platform weer doorontwikkeld. We hebben diverse kleine updates gelanceerd, wat bugfixes, maar ook 1 grote update online gezet.

Lees meer
Update April 2020

We verbeteren continu ons platform, de update van april is een grote update met 2 grote nieuwe functionaliteiten.

Lees meer
Een podcast maken

Een goede professionele podcast maken kan best lastig zijn, waar begin je, hoe zorg je dat je volhoudt, waar moet je het over hebben? En dan heb je het nog niet eens over het opnemen van een podcast, het bewerken en uploaden. Er komt dus veel bij kijken.

Lees meer
Stappenplan: Hoe maak je een podcast?

Je hebt een goed idee voor een podcast, maar hoe maak je eigenlijk een podcasts? En hoe zorg je er voor dat mensen jouw podcast kunnen luisteren? In dit artikel beschrijven we elke stap die je moet nemen.

Lees meer
Wat is een RSS feed van een podcast?

Een RSS feed voor een podcast is onmisbaar, maar waarom is die RSS feed zo onmisbaar, wat is het, waar staat het voor? In dit artikel krijg je antwoord op al die vragen.

Lees meer