Doorgaan naar content
PodcastFeed.nl

Stappenplan: Hoe maak je een podcast?

Je hebt een goed idee voor een podcast, maar hoe maak je eigenlijk een podcasts? En hoe zorg je er voor dat mensen jouw podcast kunnen luisteren? In dit artikel beschrijven we elke stap die je moet nemen.

De stappen van opname tot publicatie

In de afbeelding hieronder staan alle stappen afgebeeld om een podcast te maken, van opname tot het publiceren.

De stappen om een podcast te maken zijn:

  1. Het opnemen van een aflevering

  2. Het opslaan in een muziekbestand

  3. Het muziekbestand op het internet zetten

  4. Een RSS feed maken

  5. De RSS feed delen

1. Het opnemen van een aflevering

We beginnen uiteraard met het opnemen van een aflevering. We beperken ons in dit artikel alleen op het technische deel, want we zouden al een heel artikel kunnen schrijven over hoe je een aflevering kan vormgeven en voorbereiden.

Wat heb je nodig?

Je hebt minimaal een apparaat met een microfoon. Dit kan heel simpel je mobiele telefoon zijn, maar ook je laptop, tablet of computer.

Microfoons

De microfoon van een mobiele telefoon, laptop, tablet of oordopjes zijn niet heel goed, maar om te beginnen kan het prima. Als je goed geluid wilt, dan kan je het beste ook een goede microfoon gebruiken. Microfoons heb je een vele soorten en maten, van professonele broadcasting microfoons die ze bij radiostations gebruiken, tot plug-en-play USB microfoons die een stuk goedkoper zijn, maar wel al veel beter zijn dan de microfoon van je oordopjes.

Tip: Bekijk ook: Goedkoopste podcast microfoon

Opname software

Welke software kan je gebruiken om je podcast op te nemen?

Software Prijs Systeem Moeilijk Audacity Gratis Windows, MacOs ++ Adobe Audition € 24,19 pm Windows, MacOs ++++ GarageBand Gratis MacOs, iOS +++ Audio Recorder Gratis Android + Dictafoon Gratis iOS + Logic Pro X € 229,99 MacOs +++++

2. Het opslaan in een muziekbestand

Je hebt de podcast opgenomen en nu moet je deze opslaan als een muziekbestand. Waarschijnlijk heeft de software die je gebruikt een optie om je opname op te slaan als een muziekbestand.

Veel voorkomende muziekbestands formaten zijn:

  • MP3

  • WAV

  • OGG

  • FLAC

  • M4A

Je kunt al deze bestandformaten uploaden bij PodcastFeed, we converteren deze formaten naar een MP3 bestand, want dat is het formaat die de meeste mensen kunnen afspelen in een browser.

3. Het muziekbestand op het internet zetten

Je bent nu zover gekomen dat je een digitaal bestand hebt, nu moet die nog op het internet komen zodat iedereen deze kan luisteren. Podcast platformen zoals Apple Podcasts (iTunes) stellen eisen hoe de audiobestanden aangeboden moeten worden. Zo moet bijvoorbeeld een gedeelte van een bestand gedownload kunnen worden.

Als je jouw podcast dus op alle grote platformen wil publiceren, dan kan je dus niet zomaar ergens je audiobestanden neer zetten.

Bij PodcastFeed kan je jouw audiobestanden uploaden, naast dat we ze converteren naar een formaat die iedereen kan afspelen, zetten we de bestanden ook op een speciale omgeving online. Via deze plek kunnen de bestanden snel beluisterd worden onafhankelijk waar de mensen zich ook bevinden op de wereld, maar het audio bestand en server voldoet ook aan de eisen die podcast platformen stellen.

4. Een RSS Feed maken

We hebben al een artikel geschreven over wat een RSS feed is. In het kort: in een RSS feed staan alle gegevens van jouw podcast, inclusief alle afleveringen. Deze RSS feed moet dit steeds bijgewerkt worden met de laatste informatie.

Als jij je podcast aangemaakt hebt op PodcastFeed dan hoef je niets te doen aan je RSS feed, wij maken die dan voor jou.

5. De RSS Feed delen

Als je een podcast hebt aangemaakt, dan zie je het icoontje van de RSS feed. Als je daar op klikt zie je de RSS feed. De URL van deze RSS feed kan je delen met andere platformen.

Je meld je vervolgens 1x aan bij de podcast platformen die je wilt. Als je de RSS feed hebt gekoppeld, dan zien de platformen automatisch alle nieuwe afleveringen en wijzigen die je aanbrengt.